Thursday, March 18, 2010

За жените

Реших да пиша тук, а не в блога, защото ще е кратко. Чух по телевизията, а и не само от там се чува това, че жените били по - глупави от мъжете, защото нямало известни жени писатели и художници. Е, как да има? Жените са били подтискани почти 19 века. Чак миналия век започват да имат някакви права и въпреки това има в по - миналите векове известни жени писатели, за художници не знам - не е мойта област, за което съжалявам. Жените не са били допускани до никакви сфери на науката. Ходили са в колежи и то само за етикеция. Не са били допускани в университетите и на тях се е гледало като на средство за потомство. Били са в пълно подчинение и зависимост от мъжете си. Не са работили и дори са ги омъжвали без да искат и да ги питат. Абе, въобще като стока. Повечето са чели и учили тайно.Просто не са могли да разгърнат потенциала си.

Далече съм от феминизма. Аз съм за равенство на половете. Жените и мъжете много си приличат и по много неща са почти еднакви. Глупаво е да обобщаваме и въобще според мен обобщението трябва да излезе от употреба.

Оф, оказа се, че май е доста дълга тази тема и трбява да се разгледа по - обстойно. Само ще кажа че дори в днешно време жените са подтиснати и с повече задължения. Кога една жена да чете вестник, когато трябва да работи, да пазарува, да готви, пере, чисти и да гледа децата. А ако не го прави е лоша съпруга и майка.

А най - болното е, че тази мисъл я споделят жени. Не знам защо? Те за глупави ли се мислят или сервилничат на мъжете защото са по - силни и чакат нечие благоволение. Ако жените бяха по - глупави щяха ли баловете на изпитите за прием в университетите на момичетата да са по - високи от тези на момчетата.

За радост забелязвам тенденция на утвърждаване на жената и в обществото и в политиката. Все повече жени стават политици, общественици и творци. И си мисля, че имат какво да дадат на социума и историята защото нашето - женското светоусещане и въображение е по - различно, по - мило, по - съчувстващо и по - деликатно. Според мен бъдещето е на жените и се надявам повече жени да изразяват своето мнение открито, да работят и да печелят битките, които мъжете губят. Би трябвало да се подпомагаме, а не да враждуваме. Със съдействие и сътрудничество между половете върви цивилизацията напред. Малко звуча като комунистически ментор, но комунизма не е лошо нещо, ако беше осъществимо. А от една война между половете никой не печели - напротив и двете страни губят.

А такива нелепи изказвания показват глупостта и простотата на говорещия ги, защото само една Мария Кюри или Вирджиния Улф, както и Айрис Мърдок или Майка Тереза, да не говорим за кралици като Виктория и още много други известни и умни жени оборват това твърдение.

В момента много жени работят усилено и аз мисля, че 20 век ще е един женски век. Просто още чакаме плодовете му. Ще кажа само, че има бум и в женската архитектура, където много млади архитекти жени са водещи в теченията си. За радост света не свършва с едно твърдение на някои некомпетентен, който се подамзва, да не кажа глупав, защото ще го повторя, а напротив от там започва, но това е друга тема.

Попътен вятър!
VPi
:X